گزارش کارآموزی بررسی پارک جمشیدیه

دسته بندي : فنی و مهندسی » شهرسازی
گزارش کارآموزي پارک جمشيديه در 120 صفحه ورد قابل ويرايش


مقدمه

در ميان كرات منظومه شمسي كره اي وجود دارد كه قدرت خداوند در قالب حيات آشكار نموده است يك كره اي خاكي بستر حيات را براي فراهم آورد و گياهان سبز را براي ادامة زندگي در قلب خود رويانيد . به انسان به عنوان موجودي متفكر مأوي بخشيد پس از آغاز حيات از زمين شكل گرفت انسان‌هاي غارنشين بفكر ساختن خانه افتادند. آنان بار ديگر نياز به سوي زمين دراز كردند و زمين نيز، به محبت آنها پاسخ داد و اين چنين تمدن از دل زمين آغاز شد.

ديوارهاي بلند و قطور «منع» و «مانع» شهرهاي قديم كه كوچكتر از روستاهاي امروز بودند فروريخت و درهاي بزرگ و كوچك كه باز شد و باز ماند و از انديشه پدرانمان گذشت كه:

به دنيايي بي در و ديوار و خانه هاي يكي شده و آدمهاي بيگانه با مرز و در و ديوار مي توان رسيد.

انديشه بي‌راهي نداشتند. پرچين هاي ساده و كوتاه و سبز و پرگل و گياه و ميوه، با مهرباني هرچه بيشتر و درست تر بگويم با شرمي لطيف و انساني ميان املاكشان خط انداخته بود تا اختلافي هرچند كوچك هم پيش نيايد.

سال و سالياني گذشت، اما آن ديوار بزرگ گرد شهر را كه تكه تكه كرده بودند تا مرزها از ميان برود، به ميان شهر كشيدند و بتدريج پرچين هاي پرگل و گياه به ديوار، و باغهاي پر درخت به خانه هاي چند طبقه بدل شد.

هنوز مادربزرگها و پدربزرگها داشتند از درختهاي سيب و انار و گردو و گلدانهاي شمعداني كنار حوض هاي بزرگ مي گفتند كه نه از درخت نشاني ماند و نه از حوضها و شمعداني ها.

با پيشرفت علوم پزشكي و آموزش بهداشت و نطفه كشتن بسياري از بيماريها و به واپس راندن مرگ و افزودن بر فرصت هاي زندگي و رشد جمعيت نيازهاي جديدي پديد آمد و زمينها از گل و گياه خالي شد.

و همه ماتم گرفتيم كه پس از اين بايد در دنيايي سنگي و سيماني و بيگانه با گل و گياه زندگي كنيم.

اگر ماشين‌ها به جنگلها هجوم برده و طبيعت را با جاده و آسمان خراشهايش ويران كرده است و استخراج نفت و ساختن پالايشگاهها و ايجاد كارخانه ها بسيار و بارها كردن مقدار فراواني سرب و سم و دودهاي خفه كننده در فضاي شهرها بايد راهي براي آشتي كردن با طبيعت – طبيعتي كه انسان بخش بزرگي از آنست و هرچه كرده به اميد آسان كردن زندگي بوده نه ويران كردنش – يافت. ناچار است كه از طبيعت استفاده كند اما تا نهايت ويرانيش نرود، چون ديگر چيزي براي سودآوري و سودبخشي نمي ماند.

اين است كه مهندسين طبيعت به ياري زمين آمدند و به جاي گردو و بن هاي چنان عظيم كه فرو افتاده است و آسمان خراش هاي عظيم تري كه به آسمان سركشيده، گل و گياه را و فضاي سبز را جانشين بخشهاي ويران شده جنگلها و باغها كردند و به ياري آنان گلستانهاي تكه تكه شده جمع آؤري شد و هر تكه در گلدان و گلدانهايي جاي گرفت و به آپارتمانها برده شد تا چون هميشه گل و گياه و انسان به هم برسند و در برابر سنگ و سيمان و آهن تنها نمانند و اين نياز انسان شهرنشين براي بازگرداندن طبيعت سبز به محيط زندگي است، آن طبيعت سبزي كه بر اثر گسترش سطوح سخت و خشك شهرها و بزرگراهها و نفوذ تمدن در مناظر آن از ميان رفته است.

من در پارك جمشيديه از 28 تيرماه مشغول كار شدم و به دليل علاقه زياد تا 28 شهوريور ماه مشغول به كار بودم. در واقع بيشتر كار ما متمركز به گلهاي آپارتماني، تكثير گلها، مبارزه با آفات و بيماريهاي آنها بود. و همچنين در پشت گلخانه زمين چمن و مبارزه با آفات آن و نحوة انتقال گلهاي آپارتماني را به سطح پارك و سرگل زني – جعبه سازي – مبارزه با آفات و بيماريهاي درختان گلابي – سيب را مورد بررسي قرار داديم. اميد است كه با كمك شما استاد عزيز بتوانم مدارك خوبي ارائه دهم.


بنام هستي بخش يكتا

تاريخچه پارك:

احداث پارك جمشيديه به همت سازمان و با كوشش مسئولين امر در سال 1356 انجام شد و در سال 1359 به علت نظامي شدن منطقه درب اين پارك بسته شد.

اين پارك باغي متعلق به جمشيديه دولو بوده است كه تصميم بر آن داشت كه در اين باغ خانه سالمندان احداث نمايد وليكن توسط دفتر شهربانو (فرح پهلوي سابق) اين باغ مصادره شد و دستور ساختن پارك صادر شد و طراحي اين پارك نيز توسط مهندسين، حضرتي و برقه اي و عراقي انجام شد.

اين پارك تحت پوشش شهرداري منطقه 1 و ناحية 4 است و مساحت 2m69000 نوع خندق استفاده شده از اراضي پارك (خالصه خريداري، واگذاري، تفرج) كه تصرفي است.

محل كارآموزي: پارك جمشيديه تحت پوشش ناحية 4 زمان بهره برداري 1359

- نحوه آبياري پارك: به صورت باراني – نهري

- وضعيت كفپوش خيابانهاي پارك به صورت سنگفرش

- وضعيت روشنايي پارك: پروژكتور – پايه چراغn150 – تعداد شعله 120

- مساحت پارك 6900 2m - چمنكاري 200 2m

- گلكاري 2500 2m - معابر 2300 2m

- زمين بازي كودكان 70 2m - درختكاري 66200 2m

- مساحت استخر 650 2m - ساختمانهاي‌اداري250 2m

- رستوران 7 2m - بوفه 9 2m

- نوع حفاظ: نرده اي فلزي - آبخوري 5 عدد سنگي

- سطل زباله 60 عدد سنگي - قفس پرنده دارد

- تلفن عمومي: يك ععدد جلوي درب شرق - تعداد درب: سه درب ماشين رو به شرق

(م- آزاده- 1370 اطلاعات چارت پارك) يك عدد درب كوچك

سرويس بهداشتي: سه دستگاه شيوة طراحي پارك: سنگي

مركز ورزشي دارد نيمكت 20 عدد چوبي – 8 عدد آلاچيق

مراكز فروش فرهنگي شامل نگارستان، آمفي تأتر

نمايشگاه يا پاركينگ ندارد

گلخانه و توليدات گياهي دارد

سيستم پخش صوت دارد (م- آزاده- 1370 اطلاعات چارت پارك)

پارك جمشيديه در محدودة شمال تهران واقع در خيابان شهيد باهنر اتست مساحت آن حدود 2m6900 است و در سال 1356 احداث شد و در سال 1359 مورد بهره برداري قرار گرفت. قفس پرندگان و بركه و آلاچيق و خلوتگاه و درياچه و بازي شطرنج قرار دارد. در غرب پارك رستوران و استخر و دفتر پارك و سرويس هاي عمومي قرار دارد. در شرق پارك آب نما، زمين بازي قائم كودكان – گلخانه – آبخوري سنگي مي باشد – در جنوب پارك موتور برق، آب نما شوفاژخانه (3 دستگاه يكي مربوط به دفتر پارك و يكي مال رستوران و ديگري براي گلخانه است.

اين پارك وسيع و زيبا از شمال به كوه ختم مي شود و داراي آب و هواي بسيار خنك و تميزي است مورد توجه عموم مردم خصوصاً ورزشكاران و هنردوستان مي باشد.

مشكلات:

1- يكي از مشكلات عمدة پارك كمبود آب مي باشد كه فاقد لوله كشي است (لوله كشي آب شهر) آب آن از چاه تأمين شده است. و در آبياري درختان و درختچه ها مشكلاتي ايجاد مي شود و با وجود داشتن آب نماها زيبا را به سبك خوبي طراحي شده اند و به علت كمبود آب و آب نما خالي و بدون آب باقي مي گذارند.

2- در مورد پرسنل و نيروهاي انساني، باغبانهاي متخصص كم هستند و جوابگوي پارك نمي باشند و اين مسئله از وضعيت پارك كاملاً مشخص است.

3- نحوة خروج زباله نيز با مشكلات زيادي همراه است و با تلفن هاي مكرر (زباله هايي كه با فرقون از سطح پارك خارج مي شود توسط ماشين شهرداري جمع مي شود.

4- پاركها براي استفاده عموم مردم مي باشند و پارك جمشيديه با توجه به وسعت و آب و هواي بسيار مناسب و فضاي سبز و گونه هاي گياهي موجود در آن و نظر به اينكه در مجاورت كوه كلك چال مي باشد مورد توجه هنرمندان، ورزشكاران و كليه اقشار از كودكان و جوانان و افراد مسن مي باشد ولي درب اين پارك از سال 1359 بسته شده است و بلا استفاده مي باشد. و خوب است اقدامات لازم از جانب مسئولين براي باز شدن پارك به عمل آيد. (م- آزاده- 1370 اطلاعات چارت زماني پارك)

«پيشنهادات»

1- نظارت دقيق مسئوولين پاركها بر بازسازي پارك و طرح پيمان كاران، به نحويكه سريعاً انجام گيرد و پارك براي استفاده عموم باز شود.

2- ايجاد و افزايش وسايل سرگرمي كودكان و اختصاص دادن زمين براي فعاليتهاي ورزشي

3- ايجاد پاركينگ

4- علائم راهنمايي براي قسمتهاي مختلف پارك

5- چمنكاري كردن قسمتهايي از پارك همراه با توسعه گلكاري

6- با توجه به موقعيت پارك از نظر منطقه و آب و هوا وسعت آن، ايجاد باغ وحش و افزايش و تنوع پرندگان.

7- نگهداري گونه هاي متنوع به تعداد بيشتر در گلخانه كه از وسعت نسبتاً خوبي برخوردار است

8- احداث بوفه پارك

9- نگهداري از گياهان آبزي و جانوران آبزي (با توجه به داشتن بركه و ... درياچه)

10- حفظ و نگهداري و مراقبت پاركها توسط مردم كه يكي از مهمترين مسائل مي باشد (و تبليغات در اين زمينه از طريق رسانه هيا گروهي و جزوه و كاتالوگ به صورت ساده.

مراكز فرهنگي:

در پارك جمشيديه مراكز فرهنگي و ارشادي، كتابخانه است ولي به علت بسته بودن پارك كتابخانه تعطيل است.

منابع درآمد پارك:

اين پارك منبع درآمد از قبيل قايقراني و فروشگاه گل و بوفه و فروشگاه ماهي و جانوران آبزي و ساير موارد وجود ندارد و تنها رستوراني را دارد كه به علت بسته بودن پارك فعاليتي ندارد.

وضعيت روشنايي:

روشنايي پارك از كنتور برق شهر تأمين مي شود و داراي 150 عدد چراغ پايه بلند (حبابدار) در قسمتهاي مختلف پارك است.

پايه چراغ كوتاه – چراغ آب نما

پروژكتور – چراغ چيني – فانوس و نورافكن

ساير وسايل:

پارك فاقد دستگاه صوتي و بلندگو بي سيم است.

در قسمت شمال پارك 3 قفس پرنده است كه حدود 80 كبوتر و 1 مرغ عشق دارد.

البته پرنده هاي مختلفي از قناري، بلبل، كلاغ در محوطه پارك پراكنده است.

در قسمت شمال پارك آمفي تأتر به مساحت 2m700 كه 600 صندلي دارد و سِن، آمفي تأتر به وسعت 2m95 مي باشد.

1 مجسمة «مشت آب» در قسمت غرب پارك مجاور درب كوچك قرار گرفته است.

2 مجسمة سنگي صورت يكي به شكل مكعب نستطيل كه در 4 وجه آن 4 صورت نقش بسته است يكي به شكل مخروط مي باشد

1 مجسمه به «شكل مكعب مربع» از يك رأس آن بر سكو قرار دارد

منابع آب:

1- منبع هوايي

2- لوله كشي آب شهر

3- چاه: سه حلقه چاه آب در پارك جمشيديه وجود دارد جهت شرب و آبياري درختان و درختچه هاي زينتي استفاده شده است

4- قنات: يك حلقة در سمت شرق و يك حلقه در سمت جنوب و ديگري در سمت غرب پارك است

5- رودخانه

6- كانال

7- فاضلاب

8- درياچه 1 درياچه به وسعت 2m700 در شمال پارك جمشيديه مي باشد

لازم به تذكر است كه قبلاً قوهايي كه در درياچه شنا مي كردند بعد از بسته شدن پارك به باغ وحش انتقال يافتند.

9- استخر

10- حوض

11- بركه در شمال پارك بركه اي به وسعت 2m120 موجود است

12- آب نما 4 آب نما در جنوب شرق به وسعت 2m100 و 2m50 و 1 آب نما به مساحت 2m80 براي آبياري در هفته h12 از آب كلك چال استفاده مي شود بدين ترتيب كه آب از كلكچال (از شمال شرق پارك مي باشند)

در هفته h12 از آب كلك چال استفاده شده.

آبياري: 1- نيمي از آبياري به صورت (شلنگي) انجام شده

2- نيمي ديگر از آبياري: آب از چاه پمپاژ شده و در محوطه توسط فواره پخش مي گردد. (از طريق لوله كشي داخل پارك)
مقدار بذر در واحد سطح

بطور كلي مقدار بذر بر حسب شرايط اقليمي و نوع بذر چمن متفاوت مي باشد چنانكه قوه ناميه بذر كم يا ناخالصي زياد باشد ميزان مصرف بذر در واحد سطح افزايش مي يابد معمولاً بذرهاي ريز به مقدار 15 تا 20 گرم در متر مربع (چمن آفريقايي) انواع بذرهاي درست 30-50gr 0انواع چمن هلندي يا رنوي نطنزي) در متر مربع استفاده مي شود اگر كشت در پائيز يا اواسط اسفند انجام گيرد مقدار بذر افزايش مي يابد و براي انواع دانه ريز 20 گرم و انواع دانه درشت تا gr50 m2 توصيه شده است بديهي است كه مقادير فو ق‌الذكر منحصراً مربوط به كشت از نقطه نظر تزئيني فضاي بستر مي باشد در حالي كه اگر به منظور تهيه انواع واريته هاي مختلف بذر چمن كشت شود مقدار مصرف بذر خيلي كمتر از مقادير ذكر شده است. (1998, Jack.Eingeys)

نگهداري چمن:

پس از اولين آبياري بايستي به شرايط اقليمي توجه خاص داشت. اگر هوا نسبتاً گرم باشد مي توان حتي المقدور دوبار آبياري را در هر روز تكرار نمود.

بطور كلي چمن به آبياري منظم نياز دارد. پس از چند روز كه چمن ها سبز شدند و ارتفاع آن ها به 3 الي 4 Cm رسيد بار ديگر غلطك سبكي روي آن مي زنند تا ريشه جوان گياه با خاك تماس پيدا كند و توليد ريشه هاي بيشتر نمايد. پس از آنكه چمن به ارتفاع 5 تا 6 Cm رسيد بايستي چمن را كوتاه نمود توصيه مي شود در مرحلة اول چمن را با دست قيچي نمائيد، زيرا ماشين چمن‌زن در اين مرحله موجب كنده شدن ريشه ها تلف شدن مقدار زيادي از گياه جوان مي شود. اگر هواي ناحيه گرم باشد بايستي چمن هاي چيده شده را روي خود چمن باقي گذاشت تا گياه جوان از تشعشع سوزان آفتاب حفظ شود.

در سال هاي اول بايد حتماً گياهان هرز را با دست كوتاه كنده و بيرون ريخت اگر در اين مورد غفلت شود گياهان وحشي خانواده گندميان و ساير گياهان هرز، بر چمن تسلط يافته و بكلي چمن از بين مي رود. (1998 Jack.E.INGELS)

زياد كوتاه كردن چمن موجب ضعف چمن خواهد شد همچنين توصيه مي شود از آبياري در ساعات گرم روز خودداري و هر بار به اندازة كافي به زمين آب داده شود.

غالباً به علل مختلف از قبيل: بد كاشتن بذر، هجوم پرندگان چمن مورچه و حيوانات در بعضي از قسمت هاي چمن كاري شده تنك سبز شده لازم است مجدداً عمل بذركاري انجام گيرد كه اصطلاحاً اين عمل را لكه گيري مي گويند معمولاً اين كار پس از سبز شدن كامل چمن صورت مي گيرد. و طرز عمل بدين صورت است كه نقاطي كه بذر خوب سبز نشده آن را كمي با شكستن و ميخك و چنگال باغباني خراش داده و بذر را به مقدار معين مي باشند و روي آن پهن اسبي پوسيده پخش مي كنند.

تهيه و تازه كردن چمن:

براي داشتن چمن مرغوب و مناسب علاوه بر ديگر عمليات نگهداري لازم همه ساله در اوائل بهار براي فعال شدن ريشه ها و بهتر جابجا شدن هوا در خاك در سطوح كم و محدود با لنچك زدن و در سطوح وسيع از وسائل مكانيكي استفاده نمود. براي تازه كردن چمن در اوائل بهار مقدار كمي خاك مخلوط با كود پوسيده دامي را در سطح چمن بوسيلة غربال پخش مي نمايند.

كودپاشي:

يكي از مسائل مهم در حفظ و نگهداري چمن دادن كودهاي شيميايي مي باشد. گياه چمن مانند ساير گياهان به بسياري از مواد غذايي از مواد غذايي معدني و آلي نيازمند است افزودن اين مواد بر رشد و نمو چمن اثر فوق العاده دارد.

در يك چمن كاري وسيع تعيين مقدار و تاريخ كودپاشي از طريقه تجويز شيميايي خاك بوطر دقيق و كامل مشخص مي گردد.

در زمين بكر و كشت نشده به ازاء هر هزار متر مربع 40 تا 50 kg كود شيميايي (15 درصد ازت، 15 درصد پتاس، 15 درصد فسفر) توصيه مي شود. معمولاً به زميني كه كود حيواني داده شده يا طبيعتاً زمين قويي و ابادي مي باشد. اين مقدار تا نصف تقليل مي يابد (براي هر هزار متر مربع 30Kg توصيه مي شود).

مناسب ترين زمان كودپاشي در اوائل بهار هنگامي كه بوته ها در حال رشد و فعاليت هستند و همچنين در اواخر تابستان يا اوائل پائيز انجام مي گردد در مواردي ديده شده است كه در برگهاي چمن به رنگ تيره و داراي رشد كم مي باشند مخصوصاً انتهاي برگها تغيير رنگ يافته و متمايل به بنفش مي شوند. در اين هنگام لازم است به جاي نيترات، آمونيوم به مقدار Kg10 فسفات آمونيوم براي هر m2100 به زمين داده شود و بلافاصله چم را آبياري كند. (م – منوچهرخان – 1372)

آنچه كه بايد در كودپاشي دقيقاً مورد قرار گيرد مقدار كود لازم يكنواختي پخش در آن در سطح مورد نظر آبياري كافي بلافاصله از پخش كود مي باشد.

آبياري چمن:

در احداث چمن، ابياري مسئله اي اساسي و مورد توجه مي باشد. ميزان آب و فواصل دو آبياري در فصلهاي گرم و خشك بايستي دقيقاً مورد دقت قرار گيرد بطور كلي آب مورد نياز چمن بستگي به عوامل متعددي از قبيل نوع خاك – ميزان رطوبت هوا – ميزان بارندگي – حرارت محيط – نوع چمن و غيره دارد. در خاكهاي سبك و شني چمن را زود بايد آبياري كرد در مناطق گرم توصيه مي شود چمن را هنگامي كه از شدت گرماي روز كاسته شده آبياري نمائيد. امروزه در سطوح وسيع چمن كاري آبياري باراني استفاده مي شود.
زمان مناسب هرس

اغلب كارشناسان و باغبانان ترجيح مي دهند تنها زماني به هرس درختان اقدام كنند كه تراكم كاري آنها كمتر شده باشد يا در موقعيتي قفرار داشته باشند كه اطمينان حاصل كنند هرس درختان از درآمدهاي مالي آنان نمي كاهد. بايد دانست كه شماري از گياهان در زمانهاي خاصي نسبت به هرس خساسيت نشان مي دهند بنابراين اين درختان در مقطع معيني از سال مي توان آنها را هرس كرد.

الف: هرس زمستانه:

آز انجا كه در فصل زمستان از حجم كار اغلب باغبانان تا حد چشمگيري كاسته مي شود بنابراين تمايل به هرس در اين فصل بيشتر ديده مي شود. با ريخته شدن تمام برگهاي درختان در اين فصل ارزيابي و تشخيص الگوي شاخه هاي درخت بسيار آسان مي شود اما عيب هرس زمستانه در اين است كه بدليل عرياني شاخه ها از برگ تشخيص شاخه هاي زنده ازمرده به سادگي ممكن نمي شود.
ب: هرس تابستانه:

برعكس زمستان در تابستان خحم كار باغبان كه حداكثر خود مي رسد هم از روي فرصت مناسبي براي اين كار بدست نمي آورند.

حسن هرس تابستانه اين است كه شاخه هاي آفت زده و بيمار از شاخه هاي سالم به سادگي قابل تشخيص هستند و نيز پس از هرس گياه فرصت كافي براي ترميبم زخم هرس را در اختيار دارد عيب هرس تابستانه در اين است كه بر اثر انبوهي شاخه ها از برگ ديد كاشت به تشخيص الگوي شاخه ها وجود ندارد.

ج: هرس پائيزه:

مهمترين زمان هرس در اوايل پائيز است. در اين فصل گياه براي ترميم زخم ها فرصت كافي دارند البته گياهاني در اوايل بهار شكوفه مي دهند بنابراين در پائيز هرس شوند. زيرا جوانه هاي شكوفه در اواخر پائيز ايجاد مي شوند و هرس پائيزه اين جوانه ها را نابود مي كند هرس پائيزه بيشتر در مورئ گياهاني كه در اواخر بهار يا تابستان گل مي دهند و جوانه هاي گل مي دهند و جوانه هاي گل خود را در بهار ايجاد مي كنند كاربرد دارد.

د: هرس بهاره:

در بهار هم حجم كار تا حدودي از انجام هرس مي كاهد در اين فصل ظهور جوانه و برگهاي جوان در آغاز فصل رشد تشخيص شاخه هاي مرده را از شاخه هاي زنده آسان مي سازد.

از طرفي برگها هم هنوز آنقدر انبوه نشده داند تا بتوانند سد بصري ايجاد كنند. همچنين گياه فرصت ترميم زخم ها را نيز دارد. بعد از هرس برگها مقاطع هرس شده را مي پوشانند تا در برابر ديد نباشند. چنانچه گياه از نوعي است كه در اوايل گل مي دهد بهتر است. بعد از گل دادن ادقام به هرس آن بشود و اگر گياهي داراي فشار بالاي شيرة گياهي باشد تا تعديل اين فشار احتمالاً تا پائيز تبايد هرس شود. از اين قبيل گياهان مي توان افرا – قوس – گردو و گياهان شيره دار از خانواده افرا نام برد.

روش هاي هرس:

روش هاي هرس درخت يا درختچه بستگي دارد به تعداد شاخه هايي كه نياز به هرس شدن دارند شاخه هاي قطور اصلي را معمولاً با روشي تحت عنوان هرس سربرشي هرس مي كنند به هنگام هرس شاخه هاي قطور اغلب اتفاق مي افتد كه پيش از بريدن كامل شاخه بر اثر سنگيني آن شاخه مي شكنند و در پي آن قطعاتي از پوست درخت كنده مي شود. روش هرس سه برشي در حقيقت براي جلوگيري از چنين كاري سودمند است بايد توجه داشت كه برش سوم بايد حتي الامكان به تنة درخت نزديك باشد و پس از پايان كار، زخم ايجاد شده از برش بوسيلة چسب هرس پوشانده شود. اين قبيل چسب هاي هرس در اوزان مختلف در فروشگاه هاي وسايل كشاورزي يافت مي شوند البته بر طبق آخرين تحقيقات انجام شده در اين مورد چسب هرس خود عامل تأخير در التيام بافت گياهي آسيب ديده از برش است از اين رو چنانچه در به كار بردن اين وسيله ترديدي در كار باشد يا كاربرد آن نهي شده باشد بهتر است از استفادة آن پرهيز شود. براي هرس درختچه ها يكي از روش هاي زير را بكار مي برند:

1- هرس تنك:

كه شاخه هاي نزديك به هم در تاج درختچه ها را برش مي زنند. معمولاً شاخه هاي سالخورده بيمار و آفت را حذف مي كنند. درنتيجه اين گونه هرس، ميوه اي بزرگتر و گلهاي بهتري توليد مي كند.

2- هرس سرشاخه:

اين روش بمنظور كوتاه كردن شاخه ها و محدود نگاه داشتن اندازه درختچه به كار رفته چنانچه درختچه بيش از حد متعارف بلند و پرپشت شده باشد مي توان از هر دو روش استفاده نمود. در هرس سرشاخه ها محل برش اهميت بسيار دارد. چنانچه مقدار زيادي از شاخه ها در بالاي جوانه تا برش باقي بماند. اين مقدار بعداً خشك مي شود – اين محل مركز بيماري و آفت خواهد شد. گاهي نيز پوسيدگي اين نقطه به طرف مركز گياه گسترش مي يابد. بنابراين بايد دقيقاً در بالاي جوانه و در سمت نقطة رشد جوانه واقع شود. در هنگام انتخاب جوانه بايد توجه داشت جوانه هايي كه به طرف بيروني گياه رشد مي كنند بايد انتخاب شوند تا شاخه جديد بسوي داخل گياه رشد نكند. چنانچه درختچه داراي دو جوانه در مقابل يكديگر باشد يكي از آنها ضعيف تر است بايد حذف شود.

غنچه ها منقبض شده و خشك مي شوند:

هوا گرم و خشك است، هر دو روز يك بار با آب ولرم و بدون املاح غبارپاشي كنيد، با قرار دادن گلدانها در گلدانهاي بزرگتر و پر نمودن حد فاصل دو گلدانها را با پيت و يا خزه مرطوب رطوبت دايمي و پايدار ايجاد نماييد.

سطح برگها و گلها داراي تار عنكبوت است:

كنه ريز قرمز عامل آن است، با اسفنج و يا پارچه پشت برگها را تميز و گياه را طبق دستور با سم كنه كش سمپاشي نموده تا علايم برطرف گردند، تأمين رطوبت در كاهش آفت مؤثر است.

برگها مي ريزند:

آبياري بيش از اندازه و خاك باتلاقي شده است، رهكش را بازديد و آب اضافي گلدانها و زيرگلداني را خارج نماييد.

برگ انجيري

نام علمي: Monstera deliciosa

فارسي اصيل: اژبن (اژ=مار + بن=ريشه) (اشاره به ريشه هاي مار مانند آن است)

فارسي رايج: برگ انجيري

نام انگليسي: Swiss cheese plant

چند گونه از فيلودندرون با برگهاي پهن و بريدگي هاي عميق در گلفروشي ها موجود است كه همه آنها تحت نام برگ انجيري به فروش مي رسند ولي در گياه شناسي كه اساس طبقه بندي روي گل و دستگاه زايشي است ممكن است دو گياه ظاهراً مشابه دو نام مختلف را به خود اختصاص دهند، بر هر صورت آن گياهان با هر نامي كه عرضه گردند. در اين نيازها مشتركند. هواي گرم و مرطوب ايده آل آنهاست، تغييرات درجه حرارت را به راحتي مي پذيرند، ريشه هاي هوايي آنها احتياج به تغذيه و تكيه گاه خزه دارند، براي افراد مبتدي گياهاني مناسب هستند.

مقدمه

در ميان كرات منظومه شمسي كره اي وجود دارد كه قدرت خداوند در قالب حيات آشكار نموده است يك كره اي خاكي بستر حيات را براي فراهم آورد و گياهان سبز را براي ادامة زندگي در قلب خود رويانيد . به انسان به عنوان موجودي متفكر مأوي بخشيد پس از آغاز حيات از زمين شكل گرفت انسان‌هاي غارنشين بفكر ساختن خانه افتادند. آنان بار ديگر نياز به سوي زمين دراز كردند و زمين نيز، به محبت آنها پاسخ داد و اين چنين تمدن از دل زمين آغاز شد.

ديوارهاي بلند و قطور «منع» و «مانع» شهرهاي قديم كه كوچكتر از روستاهاي امروز بودند فروريخت و درهاي بزرگ و كوچك كه باز شد و باز ماند و از انديشه پدرانمان گذشت كه:

به دنيايي بي در و ديوار و خانه هاي يكي شده و آدمهاي بيگانه با مرز و در و ديوار مي توان رسيد.

انديشه بي‌راهي نداشتند. پرچين هاي ساده و كوتاه و سبز و پرگل و گياه و ميوه، با مهرباني هرچه بيشتر و درست تر بگويم با شرمي لطيف و انساني ميان املاكشان خط انداخته بود تا اختلافي هرچند كوچك هم پيش نيايد.

سال و سالياني گذشت، اما آن ديوار بزرگ گرد شهر را كه تكه تكه كرده بودند تا مرزها از ميان برود، به ميان شهر كشيدند و بتدريج پرچين هاي پرگل و گياه به ديوار، و باغهاي پر درخت به خانه هاي چند طبقه بدل شد.

هنوز مادربزرگها و پدربزرگها داشتند از درختهاي سيب و انار و گردو و گلدانهاي شمعداني كنار حوض هاي بزرگ مي گفتند كه نه از درخت نشاني ماند و نه از حوضها و شمعداني ها.

با پيشرفت علوم پزشكي و آموزش بهداشت و نطفه كشتن بسياري از بيماريها و به واپس راندن مرگ و افزودن بر فرصت هاي زندگي و رشد جمعيت نيازهاي جديدي پديد آمد و زمينها از گل و گياه خالي شد.

و همه ماتم گرفتيم كه پس از اين بايد در دنيايي سنگي و سيماني و بيگانه با گل و گياه زندگي كنيم.

اگر ماشين‌ها به جنگلها هجوم برده و طبيعت را با جاده و آسمان خراشهايش ويران كرده است و استخراج نفت و ساختن پالايشگاهها و ايجاد كارخانه ها بسيار و بارها كردن مقدار فراواني سرب و سم و دودهاي خفه كننده در فضاي شهرها بايد راهي براي آشتي كردن با طبيعت – طبيعتي كه انسان بخش بزرگي از آنست و هرچه كرده به اميد آسان كردن زندگي بوده نه ويران كردنش – يافت. ناچار است كه از طبيعت استفاده كند اما تا نهايت ويرانيش نرود، چون ديگر چيزي براي سودآوري و سودبخشي نمي ماند.

اين است كه مهندسين طبيعت به ياري زمين آمدند و به جاي گردو و بن هاي چنان عظيم كه فرو افتاده است و آسمان خراش هاي عظيم تري كه به آسمان سركشيده، گل و گياه را و فضاي سبز را جانشين بخشهاي ويران شده جنگلها و باغها كردند و به ياري آنان گلستانهاي تكه تكه شده جمع آؤري شد و هر تكه در گلدان و گلدانهايي جاي گرفت و به آپارتمانها برده شد تا چون هميشه گل و گياه و انسان به هم برسند و در برابر سنگ و سيمان و آهن تنها نمانند و اين نياز انسان شهرنشين براي بازگرداندن طبيعت سبز به محيط زندگي است، آن طبيعت سبزي كه بر اثر گسترش سطوح سخت و خشك شهرها و بزرگراهها و نفوذ تمدن در مناظر آن از ميان رفته است.

من در پارك جمشيديه از 28 تيرماه مشغول كار شدم و به دليل علاقه زياد تا 28 شهوريور ماه مشغول به كار بودم. در واقع بيشتر كار ما متمركز به گلهاي آپارتماني، تكثير گلها، مبارزه با آفات و بيماريهاي آنها بود. و همچنين در پشت گلخانه زمين چمن و مبارزه با آفات آن و نحوة انتقال گلهاي آپارتماني را به سطح پارك و سرگل زني – جعبه سازي – مبارزه با آفات و بيماريهاي درختان گلابي – سيب را مورد بررسي قرار داديم. اميد است كه با كمك شما استاد عزيز بتوانم مدارك خوبي ارائه دهم.


بنام هستي بخش يكتا

تاريخچه پارك:

احداث پارك جمشيديه به همت سازمان و با كوشش مسئولين امر در سال 1356 انجام شد و در سال 1359 به علت نظامي شدن منطقه درب اين پارك بسته شد.

اين پارك باغي متعلق به جمشيديه دولو بوده است كه تصميم بر آن داشت كه در اين باغ خانه سالمندان احداث نمايد وليكن توسط دفتر شهربانو (فرح پهلوي سابق) اين باغ مصادره شد و دستور ساختن پارك صادر شد و طراحي اين پارك نيز توسط مهندسين، حضرتي و برقه اي و عراقي انجام شد.

اين پارك تحت پوشش شهرداري منطقه 1 و ناحية 4 است و مساحت 2m69000 نوع خندق استفاده شده از اراضي پارك (خالصه خريداري، واگذاري، تفرج) كه تصرفي است.

محل كارآموزي: پارك جمشيديه تحت پوشش ناحية 4 زمان بهره برداري 1359

- نحوه آبياري پارك: به صورت باراني – نهري

- وضعيت كفپوش خيابانهاي پارك به صورت سنگفرش

- وضعيت روشنايي پارك: پروژكتور – پايه چراغn150 – تعداد شعله 120

- مساحت پارك 6900 2m - چمنكاري 200 2m

- گلكاري 2500 2m - معابر 2300 2m

- زمين بازي كودكان 70 2m - درختكاري 66200 2m

- مساحت استخر 650 2m - ساختمانهاي‌اداري250 2m

- رستوران 7 2m - بوفه 9 2m

- نوع حفاظ: نرده اي فلزي - آبخوري 5 عدد سنگي

- سطل زباله 60 عدد سنگي - قفس پرنده دارد

- تلفن عمومي: يك ععدد جلوي درب شرق - تعداد درب: سه درب ماشين رو به شرق

(م- آزاده- 1370 اطلاعات چارت پارك) يك عدد درب كوچك

سرويس بهداشتي: سه دستگاه شيوة طراحي پارك: سنگي

مركز ورزشي دارد نيمكت 20 عدد چوبي – 8 عدد آلاچيق

مراكز فروش فرهنگي شامل نگارستان، آمفي تأتر

نمايشگاه يا پاركينگ ندارد

گلخانه و توليدات گياهي دارد

سيستم پخش صوت دارد (م- آزاده- 1370 اطلاعات چارت پارك)

پارك جمشيديه در محدودة شمال تهران واقع در خيابان شهيد باهنر اتست مساحت آن حدود 2m6900 است و در سال 1356 احداث شد و در سال 1359 مورد بهره برداري قرار گرفت. قفس پرندگان و بركه و آلاچيق و خلوتگاه و درياچه و بازي شطرنج قرار دارد. در غرب پارك رستوران و استخر و دفتر پارك و سرويس هاي عمومي قرار دارد. در شرق پارك آب نما، زمين بازي قائم كودكان – گلخانه – آبخوري سنگي مي باشد – در جنوب پارك موتور برق، آب نما شوفاژخانه (3 دستگاه يكي مربوط به دفتر پارك و يكي مال رستوران و ديگري براي گلخانه است.

اين پارك وسيع و زيبا از شمال به كوه ختم مي شود و داراي آب و هواي بسيار خنك و تميزي است مورد توجه عموم مردم خصوصاً ورزشكاران و هنردوستان مي باشد.

مشكلات:

1- يكي از مشكلات عمدة پارك كمبود آب مي باشد كه فاقد لوله كشي است (لوله كشي آب شهر) آب آن از چاه تأمين شده است. و در آبياري درختان و درختچه ها مشكلاتي ايجاد مي شود و با وجود داشتن آب نماها زيبا را به سبك خوبي طراحي شده اند و به علت كمبود آب و آب نما خالي و بدون آب باقي مي گذارند.

2- در مورد پرسنل و نيروهاي انساني، باغبانهاي متخصص كم هستند و جوابگوي پارك نمي باشند و اين مسئله از وضعيت پارك كاملاً مشخص است.

3- نحوة خروج زباله نيز با مشكلات زيادي همراه است و با تلفن هاي مكرر (زباله هايي كه با فرقون از سطح پارك خارج مي شود توسط ماشين شهرداري جمع مي شود.

4- پاركها براي استفاده عموم مردم مي باشند و پارك جمشيديه با توجه به وسعت و آب و هواي بسيار مناسب و فضاي سبز و گونه هاي گياهي موجود در آن و نظر به اينكه در مجاورت كوه كلك چال مي باشد مورد توجه هنرمندان، ورزشكاران و كليه اقشار از كودكان و جوانان و افراد مسن مي باشد ولي درب اين پارك از سال 1359 بسته شده است و بلا استفاده مي باشد. و خوب است اقدامات لازم از جانب مسئولين براي باز شدن پارك به عمل آيد. (م- آزاده- 1370 اطلاعات چارت زماني پارك)

«پيشنهادات»

1- نظارت دقيق مسئوولين پاركها بر بازسازي پارك و طرح پيمان كاران، به نحويكه سريعاً انجام گيرد و پارك براي استفاده عموم باز شود.

2- ايجاد و افزايش وسايل سرگرمي كودكان و اختصاص دادن زمين براي فعاليتهاي ورزشي

3- ايجاد پاركينگ

4- علائم راهنمايي براي قسمتهاي مختلف پارك

5- چمنكاري كردن قسمتهايي از پارك همراه با توسعه گلكاري

6- با توجه به موقعيت پارك از نظر منطقه و آب و هوا وسعت آن، ايجاد باغ وحش و افزايش و تنوع پرندگان.

7- نگهداري گونه هاي متنوع به تعداد بيشتر در گلخانه كه از وسعت نسبتاً خوبي برخوردار است

8- احداث بوفه پارك

9- نگهداري از گياهان آبزي و جانوران آبزي (با توجه به داشتن بركه و ... درياچه)

10- حفظ و نگهداري و مراقبت پاركها توسط مردم كه يكي از مهمترين مسائل مي باشد (و تبليغات در اين زمينه از طريق رسانه هيا گروهي و جزوه و كاتالوگ به صورت ساده.

مراكز فرهنگي:

در پارك جمشيديه مراكز فرهنگي و ارشادي، كتابخانه است ولي به علت بسته بودن پارك كتابخانه تعطيل است.

منابع درآمد پارك:

اين پارك منبع درآمد از قبيل قايقراني و فروشگاه گل و بوفه و فروشگاه ماهي و جانوران آبزي و ساير موارد وجود ندارد و تنها رستوراني را دارد كه به علت بسته بودن پارك فعاليتي ندارد.

وضعيت روشنايي:

روشنايي پارك از كنتور برق شهر تأمين مي شود و داراي 150 عدد چراغ پايه بلند (حبابدار) در قسمتهاي مختلف پارك است.

پايه چراغ كوتاه – چراغ آب نما

پروژكتور – چراغ چيني – فانوس و نورافكن

ساير وسايل:

پارك فاقد دستگاه صوتي و بلندگو بي سيم است.

در قسمت شمال پارك 3 قفس پرنده است كه حدود 80 كبوتر و 1 مرغ عشق دارد.

البته پرنده هاي مختلفي از قناري، بلبل، كلاغ در محوطه پارك پراكنده است.

در قسمت شمال پارك آمفي تأتر به مساحت 2m700 كه 600 صندلي دارد و سِن، آمفي تأتر به وسعت 2m95 مي باشد.

1 مجسمة «مشت آب» در قسمت غرب پارك مجاور درب كوچك قرار گرفته است.

2 مجسمة سنگي صورت يكي به شكل مكعب نستطيل كه در 4 وجه آن 4 صورت نقش بسته است يكي به شكل مخروط مي باشد

1 مجسمه به «شكل مكعب مربع» از يك رأس آن بر سكو قرار دارد

منابع آب:

1- منبع هوايي

2- لوله كشي آب شهر

3- چاه: سه حلقه چاه آب در پارك جمشيديه وجود دارد جهت شرب و آبياري درختان و درختچه هاي زينتي استفاده شده است

4- قنات: يك حلقة در سمت شرق و يك حلقه در سمت جنوب و ديگري در سمت غرب پارك است

5- رودخانه

6- كانال

7- فاضلاب

8- درياچه 1 درياچه به وسعت 2m700 در شمال پارك جمشيديه مي باشد

لازم به تذكر است كه قبلاً قوهايي كه در درياچه شنا مي كردند بعد از بسته شدن پارك به باغ وحش انتقال يافتند.

9- استخر

10- حوض

11- بركه در شمال پارك بركه اي به وسعت 2m120 موجود است

12- آب نما 4 آب نما در جنوب شرق به وسعت 2m100 و 2m50 و 1 آب نما به مساحت 2m80 براي آبياري در هفته h12 از آب كلك چال استفاده مي شود بدين ترتيب كه آب از كلكچال (از شمال شرق پارك مي باشند)

در هفته h12 از آب كلك چال استفاده شده.

آبياري: 1- نيمي از آبياري به صورت (شلنگي) انجام شده

2- نيمي ديگر از آبياري: آب از چاه پمپاژ شده و در محوطه توسط فواره پخش مي گردد. (از طريق لوله كشي داخل پارك)
مقدار بذر در واحد سطح

بطور كلي مقدار بذر بر حسب شرايط اقليمي و نوع بذر چمن متفاوت مي باشد چنانكه قوه ناميه بذر كم يا ناخالصي زياد باشد ميزان مصرف بذر در واحد سطح افزايش مي يابد معمولاً بذرهاي ريز به مقدار 15 تا 20 گرم در متر مربع (چمن آفريقايي) انواع بذرهاي درست 30-50gr 0انواع چمن هلندي يا رنوي نطنزي) در متر مربع استفاده مي شود اگر كشت در پائيز يا اواسط اسفند انجام گيرد مقدار بذر افزايش مي يابد و براي انواع دانه ريز 20 گرم و انواع دانه درشت تا gr50 m2 توصيه شده است بديهي است كه مقادير فو ق‌الذكر منحصراً مربوط به كشت از نقطه نظر تزئيني فضاي بستر مي باشد در حالي كه اگر به منظور تهيه انواع واريته هاي مختلف بذر چمن كشت شود مقدار مصرف بذر خيلي كمتر از مقادير ذكر شده است. (1998, Jack.Eingeys)

نگهداري چمن:

پس از اولين آبياري بايستي به شرايط اقليمي توجه خاص داشت. اگر هوا نسبتاً گرم باشد مي توان حتي المقدور دوبار آبياري را در هر روز تكرار نمود.

بطور كلي چمن به آبياري منظم نياز دارد. پس از چند روز كه چمن ها سبز شدند و ارتفاع آن ها به 3 الي 4 Cm رسيد بار ديگر غلطك سبكي روي آن مي زنند تا ريشه جوان گياه با خاك تماس پيدا كند و توليد ريشه هاي بيشتر نمايد. پس از آنكه چمن به ارتفاع 5 تا 6 Cm رسيد بايستي چمن را كوتاه نمود توصيه مي شود در مرحلة اول چمن را با دست قيچي نمائيد، زيرا ماشين چمن‌زن در اين مرحله موجب كنده شدن ريشه ها تلف شدن مقدار زيادي از گياه جوان مي شود. اگر هواي ناحيه گرم باشد بايستي چمن هاي چيده شده را روي خود چمن باقي گذاشت تا گياه جوان از تشعشع سوزان آفتاب حفظ شود.

در سال هاي اول بايد حتماً گياهان هرز را با دست كوتاه كنده و بيرون ريخت اگر در اين مورد غفلت شود گياهان وحشي خانواده گندميان و ساير گياهان هرز، بر چمن تسلط يافته و بكلي چمن از بين مي رود. (1998 Jack.E.INGELS)

زياد كوتاه كردن چمن موجب ضعف چمن خواهد شد همچنين توصيه مي شود از آبياري در ساعات گرم روز خودداري و هر بار به اندازة كافي به زمين آب داده شود.

غالباً به علل مختلف از قبيل: بد كاشتن بذر، هجوم پرندگان چمن مورچه و حيوانات در بعضي از قسمت هاي چمن كاري شده تنك سبز شده لازم است مجدداً عمل بذركاري انجام گيرد كه اصطلاحاً اين عمل را لكه گيري مي گويند معمولاً اين كار پس از سبز شدن كامل چمن صورت مي گيرد. و طرز عمل بدين صورت است كه نقاطي كه بذر خوب سبز نشده آن را كمي با شكستن و ميخك و چنگال باغباني خراش داده و بذر را به مقدار معين مي باشند و روي آن پهن اسبي پوسيده پخش مي كنند.

تهيه و تازه كردن چمن:

براي داشتن چمن مرغوب و مناسب علاوه بر ديگر عمليات نگهداري لازم همه ساله در اوائل بهار براي فعال شدن ريشه ها و بهتر جابجا شدن هوا در خاك در سطوح كم و محدود با لنچك زدن و در سطوح وسيع از وسائل مكانيكي استفاده نمود. براي تازه كردن چمن در اوائل بهار مقدار كمي خاك مخلوط با كود پوسيده دامي را در سطح چمن بوسيلة غربال پخش مي نمايند.

كودپاشي:

يكي از مسائل مهم در حفظ و نگهداري چمن دادن كودهاي شيميايي مي باشد. گياه چمن مانند ساير گياهان به بسياري از مواد غذايي از مواد غذايي معدني و آلي نيازمند است افزودن اين مواد بر رشد و نمو چمن اثر فوق العاده دارد.

در يك چمن كاري وسيع تعيين مقدار و تاريخ كودپاشي از طريقه تجويز شيميايي خاك بوطر دقيق و كامل مشخص مي گردد.

در زمين بكر و كشت نشده به ازاء هر هزار متر مربع 40 تا 50 kg كود شيميايي (15 درصد ازت، 15 درصد پتاس، 15 درصد فسفر) توصيه مي شود. معمولاً به زميني كه كود حيواني داده شده يا طبيعتاً زمين قويي و ابادي مي باشد. اين مقدار تا نصف تقليل مي يابد (براي هر هزار متر مربع 30Kg توصيه مي شود).

مناسب ترين زمان كودپاشي در اوائل بهار هنگامي كه بوته ها در حال رشد و فعاليت هستند و همچنين در اواخر تابستان يا اوائل پائيز انجام مي گردد در مواردي ديده شده است كه در برگهاي چمن به رنگ تيره و داراي رشد كم مي باشند مخصوصاً انتهاي برگها تغيير رنگ يافته و متمايل به بنفش مي شوند. در اين هنگام لازم است به جاي نيترات، آمونيوم به مقدار Kg10 فسفات آمونيوم براي هر m2100 به زمين داده شود و بلافاصله چم را آبياري كند. (م – منوچهرخان – 1372)

آنچه كه بايد در كودپاشي دقيقاً مورد قرار گيرد مقدار كود لازم يكنواختي پخش در آن در سطح مورد نظر آبياري كافي بلافاصله از پخش كود مي باشد.

آبياري چمن:

در احداث چمن، ابياري مسئله اي اساسي و مورد توجه مي باشد. ميزان آب و فواصل دو آبياري در فصلهاي گرم و خشك بايستي دقيقاً مورد دقت قرار گيرد بطور كلي آب مورد نياز چمن بستگي به عوامل متعددي از قبيل نوع خاك – ميزان رطوبت هوا – ميزان بارندگي – حرارت محيط – نوع چمن و غيره دارد. در خاكهاي سبك و شني چمن را زود بايد آبياري كرد در مناطق گرم توصيه مي شود چمن را هنگامي كه از شدت گرماي روز كاسته شده آبياري نمائيد. امروزه در سطوح وسيع چمن كاري آبياري باراني استفاده مي شود.
زمان مناسب هرس

اغلب كارشناسان و باغبانان ترجيح مي دهند تنها زماني به هرس درختان اقدام كنند كه تراكم كاري آنها كمتر شده باشد يا در موقعيتي قفرار داشته باشند كه اطمينان حاصل كنند هرس درختان از درآمدهاي مالي آنان نمي كاهد. بايد دانست كه شماري از گياهان در زمانهاي خاصي نسبت به هرس خساسيت نشان مي دهند بنابراين اين درختان در مقطع معيني از سال مي توان آنها را هرس كرد.

الف: هرس زمستانه:

آز انجا كه در فصل زمستان از حجم كار اغلب باغبانان تا حد چشمگيري كاسته مي شود بنابراين تمايل به هرس در اين فصل بيشتر ديده مي شود. با ريخته شدن تمام برگهاي درختان در اين فصل ارزيابي و تشخيص الگوي شاخه هاي درخت بسيار آسان مي شود اما عيب هرس زمستانه در اين است كه بدليل عرياني شاخه ها از برگ تشخيص شاخه هاي زنده ازمرده به سادگي ممكن نمي شود.
ب: هرس تابستانه:

برعكس زمستان در تابستان خحم كار باغبان كه حداكثر خود مي رسد هم از روي فرصت مناسبي براي اين كار بدست نمي آورند.

حسن هرس تابستانه اين است كه شاخه هاي آفت زده و بيمار از شاخه هاي سالم به سادگي قابل تشخيص هستند و نيز پس از هرس گياه فرصت كافي براي ترميبم زخم هرس را در اختيار دارد عيب هرس تابستانه در اين است كه بر اثر انبوهي شاخه ها از برگ ديد كاشت به تشخيص الگوي شاخه ها وجود ندارد.

ج: هرس پائيزه:

مهمترين زمان هرس در اوايل پائيز است. در اين فصل گياه براي ترميم زخم ها فرصت كافي دارند البته گياهاني در اوايل بهار شكوفه مي دهند بنابراين در پائيز هرس شوند. زيرا جوانه هاي شكوفه در اواخر پائيز ايجاد مي شوند و هرس پائيزه اين جوانه ها را نابود مي كند هرس پائيزه بيشتر در مورئ گياهاني كه در اواخر بهار يا تابستان گل مي دهند و جوانه هاي گل مي دهند و جوانه هاي گل خود را در بهار ايجاد مي كنند كاربرد دارد.

د: هرس بهاره:

در بهار هم حجم كار تا حدودي از انجام هرس مي كاهد در اين فصل ظهور جوانه و برگهاي جوان در آغاز فصل رشد تشخيص شاخه هاي مرده را از شاخه هاي زنده آسان مي سازد.

از طرفي برگها هم هنوز آنقدر انبوه نشده داند تا بتوانند سد بصري ايجاد كنند. همچنين گياه فرصت ترميم زخم ها را نيز دارد. بعد از هرس برگها مقاطع هرس شده را مي پوشانند تا در برابر ديد نباشند. چنانچه گياه از نوعي است كه در اوايل گل مي دهد بهتر است. بعد از گل دادن ادقام به هرس آن بشود و اگر گياهي داراي فشار بالاي شيرة گياهي باشد تا تعديل اين فشار احتمالاً تا پائيز تبايد هرس شود. از اين قبيل گياهان مي توان افرا – قوس – گردو و گياهان شيره دار از خانواده افرا نام برد.

روش هاي هرس:

روش هاي هرس درخت يا درختچه بستگي دارد به تعداد شاخه هايي كه نياز به هرس شدن دارند شاخه هاي قطور اصلي را معمولاً با روشي تحت عنوان هرس سربرشي هرس مي كنند به هنگام هرس شاخه هاي قطور اغلب اتفاق مي افتد كه پيش از بريدن كامل شاخه بر اثر سنگيني آن شاخه مي شكنند و در پي آن قطعاتي از پوست درخت كنده مي شود. روش هرس سه برشي در حقيقت براي جلوگيري از چنين كاري سودمند است بايد توجه داشت كه برش سوم بايد حتي الامكان به تنة درخت نزديك باشد و پس از پايان كار، زخم ايجاد شده از برش بوسيلة چسب هرس پوشانده شود. اين قبيل چسب هاي هرس در اوزان مختلف در فروشگاه هاي وسايل كشاورزي يافت مي شوند البته بر طبق آخرين تحقيقات انجام شده در اين مورد چسب هرس خود عامل تأخير در التيام بافت گياهي آسيب ديده از برش است از اين رو چنانچه در به كار بردن اين وسيله ترديدي در كار باشد يا كاربرد آن نهي شده باشد بهتر است از استفادة آن پرهيز شود. براي هرس درختچه ها يكي از روش هاي زير را بكار مي برند:

1- هرس تنك:

كه شاخه هاي نزديك به هم در تاج درختچه ها را برش مي زنند. معمولاً شاخه هاي سالخورده بيمار و آفت را حذف مي كنند. درنتيجه اين گونه هرس، ميوه اي بزرگتر و گلهاي بهتري توليد مي كند.

2- هرس سرشاخه:

اين روش بمنظور كوتاه كردن شاخه ها و محدود نگاه داشتن اندازه درختچه به كار رفته چنانچه درختچه بيش از حد متعارف بلند و پرپشت شده باشد مي توان از هر دو روش استفاده نمود. در هرس سرشاخه ها محل برش اهميت بسيار دارد. چنانچه مقدار زيادي از شاخه ها در بالاي جوانه تا برش باقي بماند. اين مقدار بعداً خشك مي شود – اين محل مركز بيماري و آفت خواهد شد. گاهي نيز پوسيدگي اين نقطه به طرف مركز گياه گسترش مي يابد. بنابراين بايد دقيقاً در بالاي جوانه و در سمت نقطة رشد جوانه واقع شود. در هنگام انتخاب جوانه بايد توجه داشت جوانه هايي كه به طرف بيروني گياه رشد مي كنند بايد انتخاب شوند تا شاخه جديد بسوي داخل گياه رشد نكند. چنانچه درختچه داراي دو جوانه در مقابل يكديگر باشد يكي از آنها ضعيف تر است بايد حذف شود.

غنچه ها منقبض شده و خشك مي شوند:

هوا گرم و خشك است، هر دو روز يك بار با آب ولرم و بدون املاح غبارپاشي كنيد، با قرار دادن گلدانها در گلدانهاي بزرگتر و پر نمودن حد فاصل دو گلدانها را با پيت و يا خزه مرطوب رطوبت دايمي و پايدار ايجاد نماييد.

سطح برگها و گلها داراي تار عنكبوت است:

كنه ريز قرمز عامل آن است، با اسفنج و يا پارچه پشت برگها را تميز و گياه را طبق دستور با سم كنه كش سمپاشي نموده تا علايم برطرف گردند، تأمين رطوبت در كاهش آفت مؤثر است.

برگها مي ريزند:

آبياري بيش از اندازه و خاك باتلاقي شده است، رهكش را بازديد و آب اضافي گلدانها و زيرگلداني را خارج نماييد.

برگ انجيري

نام علمي: Monstera deliciosa

فارسي اصيل: اژبن (اژ=مار + بن=ريشه) (اشاره به ريشه هاي مار مانند آن است)

فارسي رايج: برگ انجيري

نام انگليسي: Swiss cheese plant

چند گونه از فيلودندرون با برگهاي پهن و بريدگي هاي عميق در گلفروشي ها موجود است كه همه آنها تحت نام برگ انجيري به فروش مي رسند ولي در گياه شناسي كه اساس طبقه بندي روي گل و دستگاه زايشي است ممكن است دو گياه ظاهراً مشابه دو نام مختلف را به خود اختصاص دهند، بر هر صورت آن گياهان با هر نامي كه عرضه گردند. در اين نيازها مشتركند. هواي گرم و مرطوب ايده آل آنهاست، تغييرات درجه حرارت را به راحتي مي پذيرند، ريشه هاي هوايي آنها احتياج به تغذيه و تكيه گاه خزه دارند، براي افراد مبتدي گياهاني مناسب هستند.
نيازها

نور: نزديك پنجره با نور غير مستقيم نيم سايه نيم آفتاب نور دلخواه اين گياه است، مواظب اشعه مستقيم آفتاب باشيد.

دما: اگرچه تا 10 درجه سانتيگراد مقاومت دارد ولي كمتر از 13 درجه را دوست ندارد، در تابستان تا حدود 30 درجه مقاومت مي نمايد ولي در درجات بالاتر بايد غبارپاشي مداوم نمود.

آبياري: آبياري زياده از اندازه براي گياه مضر و سطح خاك در فاصله دو آبياري بايد خشك شود، در تابستان هفته يا يكبار و در زمستان هر دو ه

مقدمه

در ميان كرات منظومه شمسي كره اي وجود دارد كه قدرت خداوند در قالب حيات آشكار نموده است يك كره اي خاكي بستر حيات را براي فراهم آورد و گياهان سبز را براي ادامة زندگي در قلب خود رويانيد . به انسان به عنوان موجودي متفكر مأوي بخشيد پس از آغاز حيات از زمين شكل گرفت انسان‌هاي غارنشين بفكر ساختن خانه افتادند. آنان بار ديگر نياز به سوي زمين دراز كردند و زمين نيز، به محبت آنها پاسخ داد و اين چنين تمدن از دل زمين آغاز شد.

ديوارهاي بلند و قطور «منع» و «مانع» شهرهاي قديم كه كوچكتر از روستاهاي امروز بودند فروريخت و درهاي بزرگ و كوچك كه باز شد و باز ماند و از انديشه پدرانمان گذشت كه:

به دنيايي بي در و ديوار و خانه هاي يكي شده و آدمهاي بيگانه با مرز و در و ديوار مي توان رسيد.

انديشه بي‌راهي نداشتند. پرچين هاي ساده و كوتاه و سبز و پرگل و گياه و ميوه، با مهرباني هرچه بيشتر و درست تر بگويم با شرمي لطيف و انساني ميان املاكشان خط انداخته بود تا اختلافي هرچند كوچك هم پيش نيايد.

سال و سالياني گذشت، اما آن ديوار بزرگ گرد شهر را كه تكه تكه كرده بودند تا مرزها از ميان برود، به ميان شهر كشيدند و بتدريج پرچين هاي پرگل و گياه به ديوار، و باغهاي پر درخت به خانه هاي چند طبقه بدل شد.

هنوز مادربزرگها و پدربزرگها داشتند از درختهاي سيب و انار و گردو و گلدانهاي شمعداني كنار حوض هاي بزرگ مي گفتند كه نه از درخت نشاني ماند و نه از حوضها و شمعداني ها.

با پيشرفت علوم پزشكي و آموزش بهداشت و نطفه كشتن بسياري از بيماريها و به واپس راندن مرگ و افزودن بر فرصت هاي زندگي و رشد جمعيت نيازهاي جديدي پديد آمد و زمينها از گل و گياه خالي شد.

و همه ماتم گرفتيم كه پس از اين بايد در دنيايي سنگي و سيماني و بيگانه با گل و گياه زندگي كنيم.

اگر ماشين‌ها به جنگلها هجوم برده و طبيعت را با جاده و آسمان خراشهايش ويران كرده است و استخراج نفت و ساختن پالايشگاهها و ايجاد كارخانه ها بسيار و بارها كردن مقدار فراواني سرب و سم و دودهاي خفه كننده در فضاي شهرها بايد راهي براي آشتي كردن با طبيعت – طبيعتي كه انسان بخش بزرگي از آنست و هرچه كرده به اميد آسان كردن زندگي بوده نه ويران كردنش – يافت. ناچار است كه از طبيعت استفاده كند اما تا نهايت ويرانيش نرود، چون ديگر چيزي براي سودآوري و سودبخشي نمي ماند.

اين است كه مهندسين طبيعت به ياري زمين آمدند و به جاي گردو و بن هاي چنان عظيم كه فرو افتاده است و آسمان خراش هاي عظيم تري كه به آسمان سركشيده، گل و گياه را و فضاي سبز را جانشين بخشهاي ويران شده جنگلها و باغها كردند و به ياري آنان گلستانهاي تكه تكه شده جمع آؤري شد و هر تكه در گلدان و گلدانهايي جاي گرفت و به آپارتمانها برده شد تا چون هميشه گل و گياه و انسان به هم برسند و در برابر سنگ و سيمان و آهن تنها نمانند و اين نياز انسان شهرنشين براي بازگرداندن طبيعت سبز به محيط زندگي است، آن طبيعت سبزي كه بر اثر گسترش سطوح سخت و خشك شهرها و بزرگراهها و نفوذ تمدن در مناظر آن از ميان رفته است.

من در پارك جمشيديه از 28 تيرماه مشغول كار شدم و به دليل علاقه زياد تا 28 شهوريور ماه مشغول به كار بودم. در واقع بيشتر كار ما متمركز به گلهاي آپارتماني، تكثير گلها، مبارزه با آفات و بيماريهاي آنها بود. و همچنين در پشت گلخانه زمين چمن و مبارزه با آفات آن و نحوة انتقال گلهاي آپارتماني را به سطح پارك و سرگل زني – جعبه سازي – مبارزه با آفات و بيماريهاي درختان گلابي – سيب را مورد بررسي قرار داديم. اميد است كه با كمك شما استاد عزيز بتوانم مدارك خوبي ارائه دهم.


بنام هستي بخش يكتا

تاريخچه پارك:

احداث پارك جمشيديه به همت سازمان و با كوشش مسئولين امر در سال 1356 انجام شد و در سال 1359 به علت نظامي شدن منطقه درب اين پارك بسته شد.

اين پارك باغي متعلق به جمشيديه دولو بوده است كه تصميم بر آن داشت كه در اين باغ خانه سالمندان احداث نمايد وليكن توسط دفتر شهربانو (فرح پهلوي سابق) اين باغ مصادره شد و دستور ساختن پارك صادر شد و طراحي اين پارك نيز توسط مهندسين، حضرتي و برقه اي و عراقي انجام شد.

اين پارك تحت پوشش شهرداري منطقه 1 و ناحية 4 است و مساحت 2m69000 نوع خندق استفاده شده از اراضي پارك (خالصه خريداري، واگذاري، تفرج) كه تصرفي است.

محل كارآموزي: پارك جمشيديه تحت پوشش ناحية 4 زمان بهره برداري 1359

- نحوه آبياري پارك: به صورت باراني – نهري

- وضعيت كفپوش خيابانهاي پارك به صورت سنگفرش

- وضعيت روشنايي پارك: پروژكتور – پايه چراغn150 – تعداد شعله 120

- مساحت پارك 6900 2m - چمنكاري 200 2m

- گلكاري 2500 2m - معابر 2300 2m

- زمين بازي كودكان 70 2m - درختكاري 66200 2m

- مساحت استخر 650 2m - ساختمانهاي‌اداري250 2m

- رستوران 7 2m - بوفه 9 2m

- نوع حفاظ: نرده اي فلزي - آبخوري 5 عدد سنگي

- سطل زباله 60 عدد سنگي - قفس پرنده دارد

- تلفن عمومي: يك ععدد جلوي درب شرق - تعداد درب: سه درب ماشين رو به شرق

(م- آزاده- 1370 اطلاعات چارت پارك) يك عدد درب كوچك

سرويس بهداشتي: سه دستگاه شيوة طراحي پارك: سنگي

مركز ورزشي دارد نيمكت 20 عدد چوبي – 8 عدد آلاچيق

مراكز فروش فرهنگي شامل نگارستان، آمفي تأتر

نمايشگاه يا پاركينگ ندارد

گلخانه و توليدات گياهي دارد

سيستم پخش صوت دارد (م- آزاده- 1370 اطلاعات چارت پارك)

پارك جمشيديه در محدودة شمال تهران واقع در خيابان شهيد باهنر اتست مساحت آن حدود 2m6900 است و در سال 1356 احداث شد و در سال 1359 مورد بهره برداري قرار گرفت. قفس پرندگان و بركه و آلاچيق و خلوتگاه و درياچه و بازي شطرنج قرار دارد. در غرب پارك رستوران و استخر و دفتر پارك و سرويس هاي عمومي قرار دارد. در شرق پارك آب نما، زمين بازي قائم كودكان – گلخانه – آبخوري سنگي مي باشد – در جنوب پارك موتور برق، آب نما شوفاژخانه (3 دستگاه يكي مربوط به دفتر پارك و يكي مال رستوران و ديگري براي گلخانه است.

اين پارك وسيع و زيبا از شمال به كوه ختم مي شود و داراي آب و هواي بسيار خنك و تميزي است مورد توجه عموم مردم خصوصاً ورزشكاران و هنردوستان مي باشد.

مشكلات:

1- يكي از مشكلات عمدة پارك كمبود آب مي باشد كه فاقد لوله كشي است (لوله كشي آب شهر) آب آن از چاه تأمين شده است. و در آبياري درختان و درختچه ها مشكلاتي ايجاد مي شود و با وجود داشتن آب نماها زيبا را به سبك خوبي طراحي شده اند و به علت كمبود آب و آب نما خالي و بدون آب باقي مي گذارند.

2- در مورد پرسنل و نيروهاي انساني، باغبانهاي متخصص كم هستند و جوابگوي پارك نمي باشند و اين مسئله از وضعيت پارك كاملاً مشخص است.

3- نحوة خروج زباله نيز با مشكلات زيادي همراه است و با تلفن هاي مكرر (زباله هايي كه با فرقون از سطح پارك خارج مي شود توسط ماشين شهرداري جمع مي شود.

4- پاركها براي استفاده عموم مردم مي باشند و پارك جمشيديه با توجه به وسعت و آب و هواي بسيار مناسب و فضاي سبز و گونه هاي گياهي موجود در آن و نظر به اينكه در مجاورت كوه كلك چال مي باشد مورد توجه هنرمندان، ورزشكاران و كليه اقشار از كودكان و جوانان و افراد مسن مي باشد ولي درب اين پارك از سال 1359 بسته شده است و بلا استفاده مي باشد. و خوب است اقدامات لازم از جانب مسئولين براي باز شدن پارك به عمل آيد. (م- آزاده- 1370 اطلاعات چارت زماني پارك)

«پيشنهادات»

1- نظارت دقيق مسئوولين پاركها بر بازسازي پارك و طرح پيمان كاران، به نحويكه سريعاً انجام گيرد و پارك براي استفاده عموم باز شود.

2- ايجاد و افزايش وسايل سرگرمي كودكان و اختصاص دادن زمين براي فعاليتهاي ورزشي

3- ايجاد پاركينگ

4- علائم راهنمايي براي قسمتهاي مختلف پارك

5- چمنكاري كردن قسمتهايي از پارك همراه با توسعه گلكاري

6- با توجه به موقعيت پارك از نظر منطقه و آب و هوا وسعت آن، ايجاد باغ وحش و افزايش و تنوع پرندگان.

7- نگهداري گونه هاي متنوع به تعداد بيشتر در گلخانه كه از وسعت نسبتاً خوبي برخوردار است

8- احداث بوفه پارك

9- نگهداري از گياهان آبزي و جانوران آبزي (با توجه به داشتن بركه و ... درياچه)

10- حفظ و نگهداري و مراقبت پاركها توسط مردم كه يكي از مهمترين مسائل مي باشد (و تبليغات در اين زمينه از طريق رسانه هيا گروهي و جزوه و كاتالوگ به صورت ساده.

مراكز فرهنگي:

در پارك جمشيديه مراكز فرهنگي و ارشادي، كتابخانه است ولي به علت بسته بودن پارك كتابخانه تعطيل است.

منابع درآمد پارك:

اين پارك منبع درآمد از قبيل قايقراني و فروشگاه گل و بوفه و فروشگاه ماهي و جانوران آبزي و ساير موارد وجود ندارد و تنها رستوراني را دارد كه به علت بسته بودن پارك فعاليتي ندارد.

وضعيت روشنايي:

روشنايي پارك از كنتور برق شهر تأمين مي شود و داراي 150 عدد چراغ پايه بلند (حبابدار) در قسمتهاي مختلف پارك است.

پايه چراغ كوتاه – چراغ آب نما

پروژكتور – چراغ چيني – فانوس و نورافكن

ساير وسايل:

پارك فاقد دستگاه صوتي و بلندگو بي سيم است.

در قسمت شمال پارك 3 قفس پرنده است كه حدود 80 كبوتر و 1 مرغ عشق دارد.

البته پرنده هاي مختلفي از قناري، بلبل، كلاغ در محوطه پارك پراكنده است.

در قسمت شمال پارك آمفي تأتر به مساحت 2m700 كه 600 صندلي دارد و سِن، آمفي تأتر به وسعت 2m95 مي باشد.

1 مجسمة «مشت آب» در قسمت غرب پارك مجاور درب كوچك قرار گرفته است.

2 مجسمة سنگي صورت يكي به شكل مكعب نستطيل كه در 4 وجه آن 4 صورت نقش بسته است يكي به شكل مخروط مي باشد

1 مجسمه به «شكل مكعب مربع» از يك رأس آن بر سكو قرار دارد

منابع آب:

1- منبع هوايي

2- لوله كشي آب شهر

3- چاه: سه حلقه چاه آب در پارك جمشيديه وجود دارد جهت شرب و آبياري درختان و درختچه هاي زينتي استفاده شده است

4- قنات: يك حلقة در سمت شرق و يك حلقه در سمت جنوب و ديگري در سمت غرب پارك است

5- رودخانه

6- كانال

7- فاضلاب

8- درياچه 1 درياچه به وسعت 2m700 در شمال پارك جمشيديه مي باشد

لازم به تذكر است كه قبلاً قوهايي كه در درياچه شنا مي كردند بعد از بسته شدن پارك به باغ وحش انتقال يافتند.

9- استخر

10- حوض

11- بركه در شمال پارك بركه اي به وسعت 2m120 موجود است

12- آب نما 4 آب نما در جنوب شرق به وسعت 2m100 و 2m50 و 1 آب نما به مساحت 2m80 براي آبياري در هفته h12 از آب كلك چال استفاده مي شود بدين ترتيب كه آب از كلكچال (از شمال شرق پارك مي باشند)

در هفته h12 از آب كلك چال استفاده شده.

آبياري: 1- نيمي از آبياري به صورت (شلنگي) انجام شده

2- نيمي ديگر از آبياري: آب از چاه پمپاژ شده و در محوطه توسط فواره پخش مي گردد. (از طريق لوله كشي داخل پارك)
مقدار بذر در واحد سطح

بطور كلي مقدار بذر بر حسب شرايط اقليمي و نوع بذر چمن متفاوت مي باشد چنانكه قوه ناميه بذر كم يا ناخالصي زياد باشد ميزان مصرف بذر در واحد سطح افزايش مي يابد معمولاً بذرهاي ريز به مقدار 15 تا 20 گرم در متر مربع (چمن آفريقايي) انواع بذرهاي درست 30-50gr 0انواع چمن هلندي يا رنوي نطنزي) در متر مربع استفاده مي شود اگر كشت در پائيز يا اواسط اسفند انجام گيرد مقدار بذر افزايش مي يابد و براي انواع دانه ريز 20 گرم و انواع دانه درشت تا gr50 m2 توصيه شده است بديهي است كه مقادير فو ق‌الذكر منحصراً مربوط به كشت از نقطه نظر تزئيني فضاي بستر مي باشد در حالي كه اگر به منظور تهيه انواع واريته هاي مختلف بذر چمن كشت شود مقدار مصرف بذر خيلي كمتر از مقادير ذكر شده است. (1998, Jack.Eingeys)

نگهداري چمن:

پس از اولين آبياري بايستي به شرايط اقليمي توجه خاص داشت. اگر هوا نسبتاً گرم باشد مي توان حتي المقدور دوبار آبياري را در هر روز تكرار نمود.

بطور كلي چمن به آبياري منظم نياز دارد. پس از چند روز كه چمن ها سبز شدند و ارتفاع آن ها به 3 الي 4 Cm رسيد بار ديگر غلطك سبكي روي آن مي زنند تا ريشه جوان گياه با خاك تماس پيدا كند و توليد ريشه هاي بيشتر نمايد. پس از آنكه چمن به ارتفاع 5 تا 6 Cm رسيد بايستي چمن را كوتاه نمود توصيه مي شود در مرحلة اول چمن را با دست قيچي نمائيد، زيرا ماشين چمن‌زن در اين مرحله موجب كنده شدن ريشه ها تلف شدن مقدار زيادي از گياه جوان مي شود. اگر هواي ناحيه گرم باشد بايستي چمن هاي چيده شده را روي خود چمن باقي گذاشت تا گياه جوان از تشعشع سوزان آفتاب حفظ شود.

در سال هاي اول بايد حتماً گياهان هرز را با دست كوتاه كنده و بيرون ريخت اگر در اين مورد غفلت شود گياهان وحشي خانواده گندميان و ساير گياهان هرز، بر چمن تسلط يافته و بكلي چمن از بين مي رود. (1998 Jack.E.INGELS)

زياد كوتاه كردن چمن موجب ضعف چمن خواهد شد همچنين توصيه مي شود از آبياري در ساعات گرم روز خودداري و هر بار به اندازة كافي به زمين آب داده شود.

غالباً به علل مختلف از قبيل: بد كاشتن بذر، هجوم پرندگان چمن مورچه و حيوانات در بعضي از قسمت هاي چمن كاري شده تنك سبز شده لازم است مجدداً عمل بذركاري انجام گيرد كه اصطلاحاً اين عمل را لكه گيري مي گويند معمولاً اين كار پس از سبز شدن كامل چمن صورت مي گيرد. و طرز عمل بدين صورت است كه نقاطي كه بذر خوب سبز نشده آن را كمي با شكستن و ميخك و چنگال باغباني خراش داده و بذر را به مقدار معين مي باشند و روي آن پهن اسبي پوسيده پخش مي كنند.

تهيه و تازه كردن چمن:

براي داشتن چمن مرغوب و مناسب علاوه بر ديگر عمليات نگهداري لازم همه ساله در اوائل بهار براي فعال شدن ريشه ها و بهتر جابجا شدن هوا در خاك در سطوح كم و محدود با لنچك زدن و در سطوح وسيع از وسائل مكانيكي استفاده نمود. براي تازه كردن چمن در اوائل بهار مقدار كمي خاك مخلوط با كود پوسيده دامي را در سطح چمن بوسيلة غربال پخش مي نمايند.

كودپاشي:

يكي از مسائل مهم در حفظ و نگهداري چمن دادن كودهاي شيميايي مي باشد. گياه چمن مانند ساير گياهان به بسياري از مواد غذايي از مواد غذايي معدني و آلي نيازمند است افزودن اين مواد بر رشد و نمو چمن اثر فوق العاده دارد.

در يك چمن كاري وسيع تعيين مقدار و تاريخ كودپاشي از طريقه تجويز شيميايي خاك بوطر دقيق و كامل مشخص مي گردد.

در زمين بكر و كشت نشده به ازاء هر هزار متر مربع 40 تا 50 kg كود شيميايي (15 درصد ازت، 15 درصد پتاس، 15 درصد فسفر) توصيه مي شود. معمولاً به زميني كه كود حيواني داده شده يا طبيعتاً زمين قويي و ابادي مي باشد. اين مقدار تا نصف تقليل مي يابد (براي هر هزار متر مربع 30Kg توصيه مي شود).

مناسب ترين زمان كودپاشي در اوائل بهار هنگامي كه بوته ها در حال رشد و فعاليت هستند و همچنين در اواخر تابستان يا اوائل پائيز انجام مي گردد در مواردي ديده شده است كه در برگهاي چمن به رنگ تيره و داراي رشد كم مي باشند مخصوصاً انتهاي برگها تغيير رنگ يافته و متمايل به بنفش مي شوند. در اين هنگام لازم است به جاي نيترات، آمونيوم به مقدار Kg10 فسفات آمونيوم براي هر m2100 به زمين داده شود و بلافاصله چم را آبياري كند. (م – منوچهرخان – 1372)

آنچه كه بايد در كودپاشي دقيقاً مورد قرار گيرد مقدار كود لازم يكنواختي پخش در آن در سطح مورد نظر آبياري كافي بلافاصله از پخش كود مي باشد.

آبياري چمن:

در احداث چمن، ابياري مسئله اي اساسي و مورد توجه مي باشد. ميزان آب و فواصل دو آبياري در فصلهاي گرم و خشك بايستي دقيقاً مورد دقت قرار گيرد بطور كلي آب مورد نياز چمن بستگي به عوامل متعددي از قبيل نوع خاك – ميزان رطوبت هوا – ميزان بارندگي – حرارت محيط – نوع چمن و غيره دارد. در خاكهاي سبك و شني چمن را زود بايد آبياري كرد در مناطق گرم توصيه مي شود چمن را هنگامي كه از شدت گرماي روز كاسته شده آبياري نمائيد. امروزه در سطوح وسيع چمن كاري آبياري باراني استفاده مي شود.
زمان مناسب هرس

اغلب كارشناسان و باغبانان ترجيح مي دهند تنها زماني به هرس درختان اقدام كنند كه تراكم كاري آنها كمتر شده باشد يا در موقعيتي قفرار داشته باشند كه اطمينان حاصل كنند هرس درختان از درآمدهاي مالي آنان نمي كاهد. بايد دانست كه شماري از گياهان در زمانهاي خاصي نسبت به هرس خساسيت نشان مي دهند بنابراين اين درختان در مقطع معيني از سال مي توان آنها را هرس كرد.

الف: هرس زمستانه:

آز انجا كه در فصل زمستان از حجم كار اغلب باغبانان تا حد چشمگيري كاسته مي شود بنابراين تمايل به هرس در اين فصل بيشتر ديده مي شود. با ريخته شدن تمام برگهاي درختان در اين فصل ارزيابي و تشخيص الگوي شاخه هاي درخت بسيار آسان مي شود اما عيب هرس زمستانه در اين است كه بدليل عرياني شاخه ها از برگ تشخيص شاخه هاي زنده ازمرده به سادگي ممكن نمي شود.
ب: هرس تابستانه:

برعكس زمستان در تابستان خحم كار باغبان كه حداكثر خود مي رسد هم از روي فرصت مناسبي براي اين كار بدست نمي آورند.

حسن هرس تابستانه اين است كه شاخه هاي آفت زده و بيمار از شاخه هاي سالم به سادگي قابل تشخيص هستند و نيز پس از هرس گياه فرصت كافي براي ترميبم زخم هرس را در اختيار دارد عيب هرس تابستانه در اين است كه بر اثر انبوهي شاخه ها از برگ ديد كاشت به تشخيص الگوي شاخه ها وجود ندارد.

ج: هرس پائيزه:

مهمترين زمان هرس در اوايل پائيز است. در اين فصل گياه براي ترميم زخم ها فرصت كافي دارند البته گياهاني در اوايل بهار شكوفه مي دهند بنابراين در پائيز هرس شوند. زيرا جوانه هاي شكوفه در اواخر پائيز ايجاد مي شوند و هرس پائيزه اين جوانه ها را نابود مي كند هرس پائيزه بيشتر در مورئ گياهاني كه در اواخر بهار يا تابستان گل مي دهند و جوانه هاي گل مي دهند و جوانه هاي گل خود را در بهار ايجاد مي كنند كاربرد دارد.

د: هرس بهاره:

در بهار هم حجم كار تا حدودي از انجام هرس مي كاهد در اين فصل ظهور جوانه و برگهاي جوان در آغاز فصل رشد تشخيص شاخه هاي مرده را از شاخه هاي زنده آسان مي سازد.

از طرفي برگها هم هنوز آنقدر انبوه نشده داند تا بتوانند سد بصري ايجاد كنند. همچنين گياه فرصت ترميم زخم ها را نيز دارد. بعد از هرس برگها مقاطع هرس شده را مي پوشانند تا در برابر ديد نباشند. چنانچه گياه از نوعي است كه در اوايل گل مي دهد بهتر است. بعد از گل دادن ادقام به هرس آن بشود و اگر گياهي داراي فشار بالاي شيرة گياهي باشد تا تعديل اين فشار احتمالاً تا پائيز تبايد هرس شود. از اين قبيل گياهان مي توان افرا – قوس – گردو و گياهان شيره دار از خانواده افرا نام برد.

روش هاي هرس:

روش هاي هرس درخت يا درختچه بستگي دارد به تعداد شاخه هايي كه نياز به هرس شدن دارند شاخه هاي قطور اصلي را معمولاً با روشي تحت عنوان هرس سربرشي هرس مي كنند به هنگام هرس شاخه هاي قطور اغلب اتفاق مي افتد كه پيش از بريدن كامل شاخه بر اثر سنگيني آن شاخه مي شكنند و در پي آن قطعاتي از پوست درخت كنده مي شود. روش هرس سه برشي در حقيقت براي جلوگيري از چنين كاري سودمند است بايد توجه داشت كه برش سوم بايد حتي الامكان به تنة درخت نزديك باشد و پس از پايان كار، زخم ايجاد شده از برش بوسيلة چسب هرس پوشانده شود. اين قبيل چسب هاي هرس در اوزان مختلف در فروشگاه هاي وسايل كشاورزي يافت مي شوند البته بر طبق آخرين تحقيقات انجام شده در اين مورد چسب هرس خود عامل تأخير در التيام بافت گياهي آسيب ديده از برش است از اين رو چنانچه در به كار بردن اين وسيله ترديدي در كار باشد يا كاربرد آن نهي شده باشد بهتر است از استفادة آن پرهيز شود. براي هرس درختچه ها يكي از روش هاي زير را بكار مي برند:

1- هرس تنك:

كه شاخه هاي نزديك به هم در تاج درختچه ها را برش مي زنند. معمولاً شاخه هاي سالخورده بيمار و آفت را حذف مي كنند. درنتيجه اين گونه هرس، ميوه اي بزرگتر و گلهاي بهتري توليد مي كند.

2- هرس سرشاخه:

اين روش بمنظور كوتاه كردن شاخه ها و محدود نگاه داشتن اندازه درختچه به كار رفته چنانچه درختچه بيش از حد متعارف بلند و پرپشت شده باشد مي توان از هر دو روش استفاده نمود. در هرس سرشاخه ها محل برش اهميت بسيار دارد. چنانچه مقدار زيادي از شاخه ها در بالاي جوانه تا برش باقي بماند. اين مقدار بعداً خشك مي شود – اين محل مركز بيماري و آفت خواهد شد. گاهي نيز پوسيدگي اين نقطه به طرف مركز گياه گسترش مي يابد. بنابراين بايد دقيقاً در بالاي جوانه و در سمت نقطة رشد جوانه واقع شود. در هنگام انتخاب جوانه بايد توجه داشت جوانه هايي كه به طرف بيروني گياه رشد مي كنند بايد انتخاب شوند تا شاخه جديد بسوي داخل گياه رشد نكند. چنانچه درختچه داراي دو جوانه در مقابل يكديگر باشد يكي از آنها ضعيف تر است بايد حذف شود.

غنچه ها منقبض شده و خشك مي شوند:

هوا گرم و خشك است، هر دو روز يك بار با آب ولرم و بدون املاح غبارپاشي كنيد، با قرار دادن گلدانها در گلدانهاي بزرگتر و پر نمودن حد فاصل دو گلدانها را با پيت و يا خزه مرطوب رطوبت دايمي و پايدار ايجاد نماييد.

سطح برگها و گلها داراي تار عنكبوت است:

كنه ريز قرمز عامل آن است، با اسفنج و يا پارچه پشت برگها را تميز و گياه را طبق دستور با سم كنه كش سمپاشي نموده تا علايم برطرف گردند، تأمين رطوبت در كاهش آفت مؤثر است.

برگها مي ريزند:

آبياري بيش از اندازه و خاك باتلاقي شده است، رهكش را بازديد و آب اضافي گلدانها و زيرگلداني را خارج نماييد.

برگ انجيري

نام علمي: Monstera deliciosa

فارسي اصيل: اژبن (اژ=مار + بن=ريشه) (اشاره به ريشه هاي مار مانند آن است)

فارسي رايج: برگ انجيري

نام انگليسي: Swiss cheese plant

چند گونه از فيلودندرون با برگهاي پهن و بريدگي هاي عميق در گلفروشي ها موجود است كه همه آنها تحت نام برگ انجيري به فروش مي رسند ولي در گياه شناسي كه اساس طبقه بندي روي گل و دستگاه زايشي است ممكن است دو گياه ظاهراً مشابه دو نام مختلف را به خود اختصاص دهند، بر هر صورت آن گياهان با هر نامي كه عرضه گردند. در اين نيازها مشتركند. هواي گرم و مرطوب ايده آل آنهاست، تغييرات درجه حرارت را به راحتي مي پذيرند، ريشه هاي هوايي آنها احتياج به تغذيه و تكيه گاه خزه دارند، براي افراد مبتدي گياهاني مناسب هستند.


دسته بندی: فنی و مهندسی » شهرسازی

تعداد مشاهده: 1758 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 120

حجم فایل:81 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: